Han: EU novac nije izgubljen

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je u Briselu da ne postoji ozbiljan problem sa načinom na koji Srbija troši novac iz pristupnih (IPA) fondova uprkos tome što je deo sredstava blokiran.

On je nakon susreta sa ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović izjavio da je uobičajeno da se finansiranja nekih programa obustavi zbog nedovoljno razrađene dokumentacije, ali da se ta sredstva onda prebacuju u budžet za sledeću godinu.

„Opustite se – taj novac nije izgubljen“, rekao je Han i naveo da se, dok je bio zadužen za kontrolu strukturnih fondova EU, dešavalo da čak 200 od 350 programa iz svih evropskih zemalja bude suspendovano iz istog razloga.

„Taj problem se redovno pojavljuje i nastaviće da se pojavljuje, ne samo kad je reč o Srbiji, a to je samo dokaz koliko naše, pa i srpsko računovodstvo, dobro radi svoj posao“, kazao je komesar.

Ministarka Joksimović je rekla da Srbija čini sve da unapredi svoje kapacitete i da će nastaviti napore u tom pravcu.

„Ja sam u Evropskoj komisiji čula da su nam projekti toliko dobro razrađeni da ćemo sledeće godine dobiti i više novca nego što je planirano“, rekla je ona.

Han i Joksimović su danas razgovarali o evropskim integracijama Srbije i oboje su izrazili očekivanja da će prva poglavlja u pristupnim pregovorima biti otvorena pre kraja godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Jadranka JoksimovićJohanes Han
Komentari (0)
Dodaj komentar