Han Mađarska preuzela obaveze, treba vremena da ih primeni

BRISEL – Evropska komisija smatra da Mađarskoj treba dati više vremena da ispuni obećanja data EU u oblasti vladavine prava, pre nego što bude stopirana evropska pomoć za tu zemlju, izjavio je evropski komesar za finansije Johanes Han.

Komisija se nada da će Budimpešta primeniti mere koje je obećala, a tiču se vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Han je pozdravio usvajanje tih mera i zatražio da se ostavi više vremena vladi da ih primeni.

„Mađarska je preuzela važne obaveze u pravom smeru. S merama koje preuzela, Mađarska je napravila važan korak u dobrom smeru i ja pozdravljam taj konstruktivni odnos, iako dolazi kasno“, rekao je Han poslanicima u debati na plenarnoj sednici.

Han je mišljenja da će Budimpešti trebati dosta vremena na primeni mere koje je obećala.

U septembru je velika većina poslanika Evropskog parlamenta usvojila izveštaj u kojem se navodi da se Mađarska više ne može smatrati demokratijom i da je nedostatak odlučne akcije EU doprineo nastanku „hibridnog režima izborne autokratije“, a poslanici su tražili da se stopiraju sva sredstva za ovu zemlju sve dok se situacija ne popravi.

Evropski poslanici već duže vreme traže od EK da pokrene mehanizam uslovljavanja za Mađarsku, zabrinuti zbog loše vladavine prava u Mađarskoj i visoke korupcije.

Taj mehanizam je EK pokrenula u aprilu ove godine, a u septembru je predložila suspendovanje 65 odsto fondova EU za Mađarsku, iz tri programa u okviru budžeta EU za 2021-2027, u ukupnom iznosu od 7,5 milijardi evra.

Na početku je Budimpešta je negirala optužbe za korupciju i nije ponudila nikakve mere za popravljanje situacije.

Komisija u julu poslala još jedno pismo mađarskoj vladi da je obavesti o merama koje namerava da predloži.

Tokom leta, mađarska vlada pedložila je 17 mera u pokušaju da odgovori na zabrinutost Komisije i u nadi da će to osloboditi milijarde evra u fondovima EU koji su zadržani zbog zabrinutosti zbog korupcije i nezavisnosti pravosuđa.

Jedna od tih mera je na primer, uspostavljanje nezavisnog „organa za integritet“ i radne grupe za borbu protiv korupcije koja bi uključivala civilno društvo.

Mađarski parlament je usvojio te mere, uključujući i uspostavljanje novog organa koji će nadgledati trošenje fondova EU.

Komisija će sada proceniti ovaj zakon kako bi ispitala da li se on zapravo bavi problemima korupcije.

Na plenarnoj sesija Parlamenta juče u Strazburu, nekoliko evropskih poslanika je pokazalo nezadovoljstvo zbog popustljivog odnosa EK.

„Komisija će okončati proceduru u decembru, na osnovu obećanja Viktora Orbana“, rekao je nemački poslanik Zelenih Danijel Frojnd i dodao da se ne sme računati na Orbanova obećanja.

Holandska liberalna poslanica Sofi in ‘t Veld rekla je da je „Orban neometano rušio demokratiju više od jedne decenije“, da je koristio evropske fondove da bi ostao na vlasti, što znači da EK ne sme da dozvoli finansije sve dok ne proveri da li su obećane mere sprovedene na terenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar