Han:Mehanizam vladavine prava ”istorijsko dostignuće“

BRISEL – Od 1. januara 2021. godine u EU je na snagu stupio novi mehanizam kojim se finansiranja iz zajedničkog budžeta uslovaljavaju poštovanjem vladavine prava u državama članicama, a evropski komesar za budžet, Johanes Han, kaže da je u pitanju ”istorijsko distignuće” za Uniju.

”Po prvi put EU ima specifični instrument da zaštiti svoj budžet od kršenja principa vladavine prava kao što su kompromitovanje nezavisnosti pravosuđa. Na ovaj način moćićemo bolje da zaštitimo finansijske interese Unije”, kaže Han.

Mehanizam uslovaljavanja vladavinom prava usvojen je tokom pregovora zemalja članica o novom višegodišnjem budžetu.

Predstavljajujći ovu odluku pred Evropskim parlamentom, komesar Johanes Han kaže da mere koje se mogu preduzeti u okviru novog mehanizma podrazumevaju suspenziju isplata kao i zabranu daljih pravnih obaveza i finansijskih potraživanja.

U Evropskoj komisiji kažu da mehanizam nosi ”ozbiljne posledice” po onoga ko krši principe vladavine prava, ali i predstavlja veliku odgovornost za institucije.

Johanes Han je pred Evropskim parlamentom najavio da će procedure za ustanovljaavanje eventualnih kršenja vladavine prava u okviru novog mehanizama biti transprarentne, objektivno i proporcionalno.

„Procedure će takođe obezbediti i puno pravo odbrane zemlje članice koja je u pitanju. Istovremeno, primena eventualnih mera neće pogađati obaveze zemalja članica prema krajnjim korisnicima ”, navodi Han.

Regulative novog mehanizma EU mogu biti predmet razmatranja Evropskog suda pravde ukoliko se prijave podnesu do 15. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar