Haos u Americi zbog Trampa (video)

En Doneli, federalni sudija u Njujorku, izdala je vanrednu naredbu kojom se privremeno zabranjuje Americi da deportuje ljude iz zemalja kojima je američki predsednik Donald Tramp zabranio ulazak u SAD. Jučerašnja naredba američkog predsednika o imigraciji je brzo odjeknula u SAD i izazvala paniku na aerodromima širom planete, piše „Njujork tajms“.

Kako prenosi AP, sudija En Doneli izdala je tu naredbu juče nakon što su advokati uložili tužbu u ime ljudi koji su zadržani na aerodromima nakon Trampove odluke da državljanima šest zemalja — Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije — zabrani izdavanje viza u naredna četiri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme.

Njenu odluku o vanrednoj naredbi, demonstranti ispred sudnice su glasno pozdravili.

Osim ispred sudnice u Bruklinu, Trampova odluka izazvala je velike proteste i na aerodromima širom SAD.

„Njujork tajms“ piše kako su zbog Trampove izvršne uredbe na aerodromima, između ostalih, ostali blokirani i iranski naučnik koji se vraćao na posao u laboratoriju u Bostonu, Iračanin koji je radio kao prevodilac za američku vojsku, porodica sirijskih izbeglica koja je planirala novi život u saveznoj državi Ohajo i drugi.​

Navodi se da su širom SAD preko noći uvedena nova bezbednosna pravila na međunarodnim izlazima aerodroma. Humanitarne organizacije prisiljene su da na brzinu otkazuju dugo planirane programe i ugroženim porodicama izbeglica jave loše vesti.

„Njujork tajms“ piše da su izbeglice koje su bile u avionima kad je Tramp potpisao uredbu zadržane na aerodromima.

Navodi se da je prvobitna konfuzija prerasla u paniku i haos na aerodromima širom sveta. U Dubaiju, Kairu i Istanbulu putnicima nije dozvoljeno ukrcavanje u avione koji lete za SAD, a u najmanje jednom slučaju celokupna porodica izbačena je iz aviona u koji se već ukrcala.

Rojters je ranije javio da je petoro iračkih putnika, i jedan iz Jemena, sprečeno da se ukrca na let iz Kaira za Njujork, nakon Trampove uredbe. Navedeno je da su ti putnici zaustavljeni i preusmereni na letove ka njihovim domovima, uprkos tome što su imali važeće vize, naveli su izvori britanske agencije.
(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

protestisadTramp
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • sveda

    Ulazak u neku zemlju je privilegija koja se odobrava a ne pravo koje se dobija automatski. Svaka zemlja ima pravo da dozvoliili ne dozvoli grupi ili pojedncu ulazak na osnovu sopstvenih zakona ili dekreta. Muslimni nisu narod nego religija pa prema tome „rasizam“ nikako ne pije vodu ni na kakvom sudu.