Haos u Vašingtonu i dalje traje

VAŠINGTON – Američki Kongres je blokiran usled napete situacije koju su izazvale hiljade demonstranata, pristalica Donalda Trampa, koje su opkolile zgradu Kapitola u Vašingtonu uoči potvrđivanja pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

Haos u Vašingtonu i dalje traje, izveštavaju američki mediji, iako je Tramp pozvao svoje pristalice da se mirno vrate kućama.

Američki mediji javljaju o haosu i neredima ispred Kapitola, neki javljaju da su demonstranti probili više policijskih barikada, više osoba je povređeno, jedna žena je ranjena…

Na Trampov zahtev pozvana je i Nacionalna garda da pomogne u obuzdavanju domonstranata, saopšteno je iz Bele kuće, a sala u kojoj zaseda Senat SAD „ispražnjena je od demonstranata“, prenosi Si-En-En reči jednog pripadnika policije.

Američki mediji i državni zvaničnici pozivali su Trampa da pozove svoje pristalice da obustave proteste, a potpredsednik SAD Majk Pens takođe je poručio da nasilje u zgradi Kongresa mora da bude zaustavljeno, što je učinio i republikanski senator Ted Kruz.

„Ovaj napad na naš Kapitol neće se tolerisati i svi koji su u njega uključeni biće procesuirani“, napisao je Pens na Tviteru.

Pens je u međuvremenu evakuisan iz zgrade Kongresa, dok su kongresmeni zamoljeni da se zaključaju u kancelarije i sklone ispod stolova i stolica.

Predstavnica Republikanske partije u kongresu Kimberli Klasik kaže da pripadnici Kongresa nose gas-maske i da je evakuacija počela.

Obezbeđenje Kongresa privelo je neke demonstrante, dok su drugi provalili u jednu prostoriju u kojoj borave senatori.

Si-En-En je objavio snimak na kojem se vidi kako demonstranti razbijaju stakla na zgradi Kapitola i upadaju u zgradu Kongresa.
“Ovo su prizori koje smo navikli da gledamo iz zemalja poput Belorusije. Da se ovo dešava tamo, nazvali bismo to državnim udarom,” rekao je za Si-En-En kongresmen Adam Kinzinger.

Novinar portala “Miđle East Eye” Ragip Sojlu napisao je da je ovim Amerika i zvanično postala “zemlja trećeg sveta”:

Demonstranti su preplavili zgradu Kapitola i prisilili obezbeđenje da je zaključaju, zaustavivši raspravu koja se odvijala u oba doma američkog parlamenta.

Hodnicima su ođekivali povici „Želimo Trampa“ dok su novinari i poslanici evakuisani na sigurno mesto, a još nema informacija da li je predsedavajuća predsedničkog doma Demokrata Nensi Pelosi bila u kancelariji u trenutku kada su demonstranti upali kod nje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar