Hapsenja zbog krijumčarenja migranata privatnim letovima

RIM – Pet osoba je uhapšeno u Rimu i Briselu zbog krijumčarenja migranata iz Turske u zapadnu Evropu privatnim letovima, za šta su kao naknadu dobijali oko 10.000 evra, saopštila je danas italijanska policija.

Oni su osumnjičeni da pripadaju kriminalnoj organizaciji optuženoj za podsticanje ilegalne imigracije, navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

Uhapšeni su migrantima izdavali lažne diplomatske putne isprave, a potom ih prebacivali u avione koji lete ka karipskoj državi sa sletanjem u Evropu, dodaje se u saopštenju.

Nakon sletanja na evropski aerodrom, migranti, za koje se navodi da su uglavnom Kurdi i državljani Iraka, otkrili bi svoj pravi identitet i podneli zahtev za azil.

U periodu od oktobra do decembra 2020. godine zabeleženo je pet odvojenih sletanja – u Italiju, Nemačku, Francusku, Austriju i Belgiju, a svaki migrant za put je morao da plati oko 10.000 evra.

Trojica muškaraca, jedan Italijan i dvojica Egipćana privedeno je u Rimu, dok su jedan Egipćanin i jedna Tunišanka uhapšeni u Briselu, izjavio je za Rojters komandir policije Kostantino Skudijeri.

Još dvoje osumnjičenih nalazi se u bekstvu u Italiji i Belgiji.

U okviru akcije belgijska policija je zaplenila i dva privatna aviona vredna 426.000 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar