Hilari Klinton govorila o svom porazu, pozvala pristalice da ostanu angažovane

Hilari Klinton se osvrnula na svoj veliki poraz na predsedničkim izborima u SA od Donalda Trampa prošle nedelje i iznela koliko je razočarana.

U svom prvom javnom nastupu od priznavanja poraza pre nedelju dana, predsednička kandidatkinja demokratska je sinoć rekla da je želela da se „sklupča s dobrom knjigom i da nikad više da ne izadje iz kuće“.

Ona je ipak u svom govoru u Fondu za odbranu dece pozvala pristune da se bore za „američke vrednosti“ i da „nikad ne odustanu“.

Klinton je osvojila najveći broj glasova birača, ali ne i glasova „elektora“ koji u specifičnom izbornom sistemu SAD formalno biraju predsednika. Tamo se na osnovu broja osvojenih glasova birača po saveznim državama, kandidatima dodeljuje odgovarajući broj „elektora“ što je presudno za izbor šefa države.

„Moram da priznam da mi dolazak ovde večeras nije bila najlakša stvar“, rekla je Klinton u govoru u Fondu gde je počela svoju karijeru kao mlada advokatinja.

Ona je rekla da zna da su se prošle nedelje mnogi ljudi pitali da li je Amerika zemlja koja su mislili da jeste, ali je dodala da svako treba da radi na tome da „Amerika bude bolja, jača i pravednija“.

Klinton se indirektno osvrnula na kontroverznu politiku novoizabranog predsednika Trampa čije ime nije pomenula, govorila je o budućnosti i pozvala svoje pristalice da ostanu angažovane na svim nivoima.

Sada u novoj fazi života kao privatna gradjanka, Hilari Klinton na ovom skupu nije imala veliko obezbedjenje koje je bilo uočljivo tokom njene predsedničke kampanje. Obezbedjenje je bilo malo i ona je došla sa samo nekoliko pomoćnika.

U maloj sali gde je govorila donatorima i pristalicama, nekoliko mesta je ostalo prazno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar