Hilari Klinton: Osećam se odgovornom što nisam porazila Trampa

Bivša demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton kaže da oseća „užasnu odgovornost” što u trci za Belu kuću nije potukla republikanskog protivkandidata Donalda Trampa, a ruskog predsednika Vladimira Putina je optužila da je lično odgovoran za njen izborni poraz.

„Mislila sam da ću biti sjajan predsednik, nisam mislila da ću izgubiti”, rekla je ona u objavljenom intervjuu za britanski „Sandej tajms”, u kojem priznaje koliko joj je bilo teško da prihvati izborni poraz.

Svoj neuspeh na predsedničkim izborima 2016. opisuje kao „duboko uznemirujući” i kaže da je to u njoj stvorilo sećaj „istinskog gubitka za zemlju, jer smo izabrali nekoga ko toliko malo zna, još manje brine, i samo želi aplauz masa”, prenosi londonski list „Ivning standard” (Evening Standard).

„Osećam strašnu odgovornost jer nisam smislila kako da porazim tu osobu. Sigurno je postojao način, a ja ga nisam pronašla”, istakla je ona, prvi put otvoreno govoreći o tome posle objavljivanja izbornih rezultata.

Hilari Klinton je za „Sandej tajms” rekla i da je Tramp svoju predizbornu kampanju vodio kroz „seksizam i kao ženomrzac” te da se „zalagao za nasilje i govorio svakakve užasne stvari”.

„Tramp je vodio kampanju u stilu rialiti šoua, s ličnim napadima, pružajući ljudima dobru zabavu”, rekla je ona, dodavši da je to bila „kombinacija poigravanja sa strahovima ljudi koji su zabrinuti da će u budućnosti izgubiti, a uz podsticanje seksizma, rasizma i antiimigracionih osećanja”.

Bivša kandidatkinja za predsednika SAD izjavila je u istom intervjuu da je ruski predsednik Vladimir Putin „pravi zločinac”, kao i da je on lično odgovoran za poraz demokrata na predsedničkim izborima u SAD, prenosi Sputnjik.

Kako je rekla, Putin želi da se osveti zbog raspada Sovjetskog Saveza i širenja NATO-a, a tvrdi i da je ruski predsednik na nju gnevan lično.

Prema njenim rečima, politika SAD tokom 1990-ih, kad je reč o demokratizaciji i zaštiti zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, nije se dopadala Rusiji, a Putin je, kako je navela, i sam svojevremeno rekao da je raspad SSSR-a najveća katastrofa u istoriji čovečanstva.

Klintonova je dodala i da nijednoj zemlji nije dosad pošlo za rukom da napadne SAD i da iz toga izađe bez posledica, navodi Sputnjik.

Bivša državna sekretarka SAD je za „Sandej tajms” rekla i da bi Bregzit „trebalo da izazove veću zabrinutost”.

„Oni su glasali protiv moderne Britanije i EU, verujući da će nekako to biti dobro za njihovo malo selo. Isto se dogodilo i u mojoj trci, ali ja nisam verovala da smo mi toliko ranjivi. Ispostavilo se da grešimo”, navela je.

Kako je zaključila, Trampova administracija sada nastoji da potkopa veći deo onoga što je ona postigla kao državna sekretarka pod administracijom bivšeg predsednika Baraka Obame – posebno u izgradnji međunarodnih odnosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Donald TrampHilari Klinton
Komentari (0)
Dodaj komentar