Hipertenzija, plućne bolesti i dijabetes dominantne u HR

ZAGREB – Hipertenzija, hronične bolesti pluća i dijabetes najčešća su oboljenja od kojih boluje starija populacija u Hrvatskoj, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravlje objavljeni povodom Međunarodnog dana zdravlja.

Reč je o podacima za Hrvatsku prikupljenima u okviru Evrostatovog projekta “Morbidity Statistics”, sa ciljem utvrđivanja pojavnosti određenih stanja i bolesti koje je odredila Evropska komisija.

Prikupljeni podaci pokazuju da gotovo trećina hrvatskog stanovništva boluje od hipertenzije, a taj udeo se znatno povećava kod starije populacije – kod osam od deset osoba starijih od 65 godina registrovana je ova bolest.

Hronične bolesti pluđa najviše pogađaju stariju populaciju, a prema istim podacima od ove bolesti boluje jedna od deset osoba starijih od 65 godina.

Istraživanje je još jednom dokazalo veliku prisutnost šećerne bolesti među populacijom od koje boluje gotovo 10 posto stanovništva, dok četvrtina osoba starijih od 65 godina boluje od dijabetesa, prenela je Hina.

Visoku su zastupljeni i poremećaji raspoloženja (afektivni poremećaji) koji su dijagnostikovani kod 6,6 posto stanovnika Hrvatske. Dvostruko su češći kod žena u odnosu na mušku populaciju (8,7 posto prema 4,4 posto), a najviše su prisutni kod žena posle 50 godine života.

Slična je situacija i s anksioznim poremećajima. Dvostruko su češći kod žena u odnosu na muškarce (16,7 posto prema 8,3 posto), a posebno pogađaju žensku populaciju nakon 50. godine života.

Relativno visoku prevagu imaju i artroze – 10,8 posto stanovništva, ishemijske bolesti srca – 5,8 posto te cerebrovaskularne bolesti – 2,9 posto.

Dominantna je i prisutnost demencije (uključujući Alzheimerovu bolest) u starosnoj grupi iznad 60 godina i iznosi 2,9 posto, s time da je nakon 70. godine dvostruko češća kod žena.

Referentno razdoblje bilo je od 2015. do 2017. godine, podaci su prikupljani od 1. marta 2019. do 1. septembra 2020, a uz Hrvatsku u projektu su učestovale Belgija, Nemačka, Finska, Francuska, Mađarska, Litvanija, Malta, Holandija i Poljska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar