HOL: Ponuda za Bregzit jedna jedina, FR: Produženje samo ako. . .

HAG/PARIZ – Holandski premijer Mark Rute izjavio je da je aktuelni sporazum oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije jedina ponuda koja je na raspolaganju, dok je iz kabineta predsednika Francuske Emanuela Makrona saopšteno koji su uslovi za produženje perioda pregovora o članu 50 Lisabonskog sporazuma EU kojim je Bregzit pokrenut.

Rojters prenosi da je holandski premijer Rute, nakon sastanka koji je u sredu imao s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, na Tviteru napisao da je „aktuelni sporazum o povlačenju (iz EU) jedini dogovor koji je na stolu“.

Agencija takođe prenosi izjavu neimenovanog zvaničnika Makronovog kabineta da bi Britaniji produženje perioda pregovora o članu 50 moglo da bude odobreno jedino ako bi njen parlament usvojio aktuelni ponudženi dogovor ili ako bi se do samita EU zakazanog za narednu nedelju pojavio jasan, alternativni plan.

„Bez jasnoće – usvajanja Sporazuma o povlačenju ili jasne alternative – (Bregzit) bez dogovora će prevladati“, poručio je zvaničnik Jelisejske palate.

On je dodao da ta „alternativna rešenja uključuju drugi referendum o britanskom izlasku iz EU, nove izbore ili promenu plana koja je prihvatljiva za obe strane, kako već dešavalo u sporazumima dogovorenim sa zemljama poput Kanade ili Norveške“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar