Hongkong: Liderki sad prioritet stanovi i radna mesta

HONG KONG – Liderka Hong Konga Keri Lam obećala je da će joj ubuduće prioritet biti stanovi i radna mesta, u cilju smirivanja antivladinih demonstranata u tom gradu pod kineskom vladavinom, a posle tri meseca ponekad nasilnih nemira.

Lam, koja je rekla da je prouzrokovala „neoprostivu pustoš“ pokrenuvši krizu i da će podneti ostavku ako bude imala izbora, najavila je u postu na Fejsbuku kasno u četvrtak da će njena vlada povećati ponudu stambenog prostora, te da će biti preduzeto još mera, prenosi AP.

Povod za proteste koji su potresli azijski finansijski centar bio je sada povučeni zakon o izručivanju optuženih Kini i zabrinutost da Peking narušava građanske slobode, ali mnogi mladi demonstranti su takođe ljuti zbog visokih životnih troškova i nedostatka mogućnosti za posao.

Hong Kong ima neke od najskupljih nekretnina na svetu, a mnogi mladi ljudi kažu da je gradska stambena politika nepoštena, da ide u korist bogatima, dok njih prisiljava da žive sa roditeljima ili iznajmljuju stanove u „kutiji za cipele“ po preteranim cenama.

Liderkini komentari dolaze u trenutku kada aktivisti planiraju najnovije u nizu protesta u bivšoj britanskoj koloniji, koja se suočava sa najvećom političkom krizom decenijama unazad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar