Hongkong: Novim propisom strogi propisi za cenzuru filma

HONGKONG – Vlasti Hongkonga saopštile su danas da planiraju da izmene propis koji se odnosi na filmsku cenzuru kako bi zabranile prikazivanje ostvarenja za koja se smatra da ugrožavaju nacionalnu bezbednost.

Predložene izmene hongkonškog Pravilnika o cenzuri filma pojačale bi kontrolu filmskih ostvarenja, što bi proširilo kontinuirano suzbijanje političkog neslaganja koje je već dovelo do zatvaranja različitih prodemokratskih organizacija i hapšenja desetina aktivista, javlja AP.

Izmene bi zahtevale od cenzora da utvrdi da li film sadrži elemente koji ugrožavaju nacionalnu bezbednost, a starijim filmovima kojima je ranije bilo dozvoljeno prikazivanje moglo bi se retroaktivno oduzeti odobrenje zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

„Ova odredba nam je potrebna da bismo pokrili filmove koji su nastali ili odobreni pre novog zakona o nacionalnoj bezbednosti kada su izdate nove smernice, pa možda postoje šanse da moramo ponovo razmotriti takve slučajeve“, rekao je danas sekretar za trgovinu i ekonomski razvoj Edvard Iau.

Predložene promene se odnose na filmove snimljene u Hongkongu, ali i na inostrane, a onima koji krše uredbu i prikazuju zabranjene filmove zaprećena je kazna do tri godine zatvora i novčana kazna od 128.400 dolara.

Izmene zakona, ako budu usvojene, čine Hongkong bliže nivou cenzure u ostatku Kine, gde vlasti imaju moć da zabrane filmove, TV emisije i sadržaj koji se smatraju politički osetljivim ili su u suprotnosti sa vrednostima Komunističke partije.

Velika Britanija je 1997. godine predala Kini Hongkong, koji ima autonomiju u okviru principa „jedna zemlja, dva sistema“ što mu daje više prava i sloboda, uključujući slobodu govora, štampe i slobodu izražavanja.

Međutim, kritičari kažu da Hongkong ubrzano gubi te slobode, nakon što je Peking uveo strogi zakon o nacionalnoj bezbednosti u junu prošle godine, nakon višemesečnih političkih sukoba i antivladinih protesta 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar