HR antifašisti osudili izjavu izaslanika vlade u Splitu

ZAGREB – Savez antifašističkih boraca i antifašista, Antifašistička liga i Udruženje VeDRA osudili su danas izjavu izaslanika Ministarstva branitelja Matka Raosa, koji je u nedelju u Splitu izjavio „da nije bilo 10. aprila ne bi bilo ni Hrvatske“, i poručili da je time izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom.

U saopštenju se navodi da energično osuđuju Raosovu izjavu kojom je izjednačena ustaška tvorevina NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom, što je, kako ističu, izjava nezapamćenih razmera u hrvatskoj istoriji.

Pozivajući se na Ustav, poručili su da je današnja Hrvatska zasnovana na vrednostima antifašističke borbe.

„Ta borba antipod je fašizmu, odnosno njegovom domaćem sinonimu, ustaštvu. Znači li to da se vlada odriče onoga što stoji u Ustavu i da je i taj Ustav sa spominjanjem vrednosti antifašističke borbe kao i povremeno prigodno spominjanje antifašizma, tek jedna velika prevara“, pitaju iz SABA.

Antifašistička liga i splitsko Udruženje VeDRA-a poručili su da je prisustvo predstavnika državne vlasti “na takvom opskurnom događanju otvorenog slavljenja NDH sramota za hrvatsku državu”.

“Za to veličanje stvaranja NDH ne može se reći ni da je bilo licemerno, učesnici su to otvoreno činili uz svesrdnu podršku ‘državne vlasti’. Tako je Mate Šimundić, predsednik splitsko-dalmatinske Županijske skupštine rekao: „Bojovnici su onda bili za dom spremni i danas su spremni za dom. Kao predstavnik državne vlasti moram im iskazati čast“, podseća se, između ostalog, u saopštenju.

Danas je, kažu, nezamislivo da bi predstavnik nemačke vlade rekao da ne bi bilo današnje Nemačke da nije bilo 30. jula 1933., kad su nacisti došli na vlast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar