HR beleži pad broja zaposlenih u industriji

ZAGREB – Ukupan broj zaposlenih u industriji u februare ove godine u Hrvatskoj je manji je za 0.1 posto u odnosu na januar i 0.2 posto manji u poređenju sa februarom prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji delatnosti, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mesečnom nivou pao za 0.2 posto, dok je u rudarstvu i vađenju porastao za 0.8 posto. Istovremeno je broj zaposlenih u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom ostao na istom nivou.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji duvanskih proizvoda, za 21.7 posto te proizvodnji računara i elektroničkih i optičkih proizvoda, za 5.5 posto. Istovremeo je broj zaposlenih najviše porastao na popravci i instaliranju mašina i opreme, za 2.2 posto.

Zatim u proizvodnji odeće za 1.5 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 1.1 posto. Na godišnjem nivou broj zaposlenih u rudarstvu vađenju je pao za dva posto, u prerađivačkoj industriji za 0.1 posto, a u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom za 0.7 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjem nivou najviše pao broj zaposlenih takođe u proizvodnji duvanskih proizvoda, za 17.1 posto. Broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prevoznih sredstava je pao za 16.4 posto, u proizvodnji tekstila za 9.6 posto, proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za šest posto itd.

Najveći rast broja zaposlenih u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 24.2 posto, proizvodnji električne opreme, za 12.4 posto, proizvodnji računara te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 8.7 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata za 7.4 posto itd.

Broj zaposlenih u industriji u prva dva meseca ove godine prema istom razdoblju 2022. porastao je za 0.1 posto. Ukupna proizvodnost rada u industriji od janura do februara ove godine u poređenju sa istim periodom prošle manja je za 1.2 posto, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar