HR nudi Ukrajini iskustvo mirne reintegracije

KIJEV – Hrvatska Ukrajini nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja i pomoć u razminiranju, rekao je danas u Kijevu premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihaljom.

Hrvatska u celosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine i ima specifična znanja s kojima može pomoći Ukrajini da mirno reintegrišse okupirana područja, rekao je hrvatski premijer.

“Hrvatska je 90-ih godina prošla iskustvo s privremeno okupiranim područjima i s te strane je naše iskustvo mirne, naglašavam mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja jedna od najuspešnijih operacija Ujedinjenih nacija, a naročito na teritoriju Evrope”, rekao je Plenković.

Dodao je da Hrvatska već pomaže Ukrajini svojim iskustvima kada je reč o veteranima proteklog ratai najavio pomoć i u procesu razminiranja, prenela je Hina.

“Imamo specijalizovane firme koje se bave pitanjem razminiranja i svu pomoć smo spremni staviti na raspolaganje ukrajinskoj vladi”, rekao je hrvatski premijer, koji učestvuje na inauguracijskom samitu Krimske platforme koju će predstaviti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar