HR snažno podržava evroatlantski put Prištine

ZAGREB – Predstavnici Zagreba i Prištine potpisali su danas Memoranduma o saglasnosti između Ministarstva odbrane Hrvatske i ministarstva tzv. Kosova, a hrvatski ministar odbrane Mario Banožić je ponovio da Hrvatska snažno podržava evroatlantski put Prištine.

Memorandum su u Prištini potpisali Banožić sa ministrom privremenih prištinskih institucija Armendom Mehajem.

Memorandumom se osnažuje saradnja u velikom broju područja i, kako je saopšteno iz hrvatskog ministarstva odbrane, „povezaće dve zemlje u političkom, vojnom i ekonomskom smislu“.

Ministar Banožić je potvrdio da Hrvatska snažno podržava evroatlatnski put Kosova i da će, kako je rekao, kao i do sada pružati pomoć Prištini u reformskim procesima na tom putu.

“Pozdravljamo što skorije punopravno članstvo Republike Kosovo u regionalnim inicijativama i organizacijama, poput inicijative A5. To je dobar put za jačanje regionalnog dijaloga i bezbednosne saradnjei može biti integralni deo odgovora na sigurnosne izazove u regionu“, rekao je banožić i dodao:

„Podržavamo proces transformacije Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage u skladu sa važećim mandatom i predviđenoj dinamici kao i želju da doprinose međunarodnim misijama i operacijama”.

Ministar je, kako se navodi, istakao višegodišnji doprinos Republike Hrvatske u NATO operaciji KFOR na Kosovu.

“Kao primer naše odbrambene saradnje i nastojanja Republike Hrvatske za uspostavom trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti na Kosovu, ali i na prostoru Jugoistoka Evrope, mogu da isaknem i doprinos koji Hrvatska daje već 12 godina u NATO operaciji na Kosovu“, kazao je Banožić.

Hrvatska je, podsetio je, ove godine pojačala angažman u operaciji KFOR, u kojoj je trenutačno raspoređen 141 pripadnik Hrvatske vojske.

„Angažman ćemo nastaviti do potpunog ispunjenja temeljnih zadataka operacije”, rekao je Banožić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar