Humanitarni napori bogatih neuspešni

RIM – Ne događa se često da medicinski časopis piše o oporezivanju. To upravo čini u svom najnovijem broju britanski medicinski časopis „Lanset“ (Lancet) u nepotpisanom redakcijom tekstu, što se može pripisati uredniku, lekaru Ričardu Hortonu.

On tvrdi, kako prenosi italijanski „Manifesto“, da su humanitarni napori bogatih zemalja usmereni kroz Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) neuspešni.

„Deklarativno činimo sve da bismo obezbedili tampone, vakcine i anti-kovid terapije globalnom Jugu – da bismo pre svega sebe zaštitili od varijanata kovida19 – ali to jednostavno ne radimo“, piše u tekstu.

On je ukazao da se u bogatim zemljama dnevno napravi 620 briseva/tampona na svakih 100.000 stanovnika, a u zemljama u razvoju samo šest.

U zemljama u razvoju, od 245 miliona obećanih tretmana, osigurano je samo 2,9, dok program je Kovaks kroz koji je trebalo isporučiti dve milijarde vakcina „osakaćen političkim realizmom“.

„Sistem ovakav kakav jeste sada se mora preispitati, zaključuje Horton, koji promoviše predlog ekonomiste Tome Piketija (Thomasa Piketty) koji predlaže da se sa 2 odsto oporezuje svetski kapital skriven u poreskim oazama, i tako dobijena suma usmeri u javno zdravstvo.

Prilika za to biće Globalni samit o zdravlju, skup G20 pod predsedavanjem Italije, koji će se održati u Rimu 21. maja, kaže Horton.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar