Humza Jusaf vodeći kandidat za novog premijera Škotske

EDINBURG – Humza Jusaf, aktuelni ministar zdravlja Škotske i favorit za položaj novog premijera umesto Nikole Sterdžon, obećao je danas da će nastaviti socijalno progresivnu politiku dosadašnje premijerke.

Jusaf (37) je izjavio da podržava stavove Sterdžonove o istopolnim brakovima, rad klinika za abortus i zabranu prakse konverzije u postupku prepoznavanja pola, navodeći da će „apsolutno“ osporiti blokadu britanske vlade na tzv. Holirud zakon o priznavanju pola, prenosi londonski Gardijan.

Jusaf je ocenio da je odluka britanske vlade da blokira ovaj zakon koji, prema rezultatima nedavno sprovedene ankete podržava većina škotskih glasača, u stvari predstavlja „napad, na autonomiju Škotske“.

„Da li će mi neko zaista sugerisati da bi trebalo da legnemo i dozvolimo im da pogaze volju škotskog parlamenta povodom nacrta zakona o priznavanju polova koji je imao podršku svake političke partije“, zapitao se Jusaf.

Očekuje se da će se u trku za položaj premijera Škotske uključiti i Kejt Forbs (32), aktuelna konzervativna škotska ministarka finansija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar