I dalje bez informacija zbog čega su hrvatski državljani ponovo uhapšeni

ZAGREB – Advokat jednog od četiri uhapšena bračna para u Zambiji Sandra Marković izjavila je danas da postoji mogućnost ponovnog pokretanja optužnice protiv osam hrvatskih državljana, s obzirom na to da je moguće da sud u zambijskom gradu Ndoli nije odbacio optužnicu za pokušaj trgovanja decom, već je, verovatnije, ona povučena.

Sud u zambijskom gradu Ndoli je pre dva dana naložio da osam hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja decom u roku od 48 sati napuste zemlju. Međutim, četiri bračna para ponovo su uhapšena na aerodromu neposredno uoči polaska za Hrvatsku.

Premda je prva informacija bila da je sud odbacio optužnicu, činjenica da su ponovno uhapšeni navodi na zaključak da to nije sasvim tačno, već je verovatnije da je tužilaštvo povuklo optužnicu, što znači da je ponovno može i podići.

„Nemoguće je nama ulaziti u zambijsko pravo, možemo ga samo porediti sa našim. Pretpostavljamo da je optužnica povučena, da je postupak prekinut, ali zato postoji mogućnost ponovnog pokretanja”, kazala je za Hinu advokat Marković.

Uhapšeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine decembra kada su prvi put uhapšeni. Tužilaštvo ih tereti da su falsifikovali dokumentaciju za četiri usvojena deteta iz DR Konga, koju su nameravali da povedu u Hrvatsku.

Marković kaže da službeno nije viđena nijedna odluka niti zna zambijsko pravo.

„Čekamo odgovor kolege advokata iz Zambije da vidimo šta se dogodilo i šta se događa. Ne znam ni u kojem su statusu, naš ambasador ide tamo i čekamo odgovore”, rekla je Marković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar