I ime Marin Le Pen u aferi „Panama pejpers“?

Saradnici liderke francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen uspostavili su ofšor sistem na relaciji Hongkong-Singapur-Devičanska ostrva-Panama, tvrdi danas pariski dnevnik „Mond“, pozivajući se na novootkrivena dokumenta o globalnim malverzacijama, takozvane „panamske papire“.

„Mond“ navodi da je sistem, koji je organizovao krug najbližih saradnika Le Penove, korišćen da bi se novac izvlačio iz Francuske uz pomoć lažnih kompanija i računa, kako im francuske službe za borbu protiv pranja novca ne bi ušle u trag.

Francuski list objašnjava da je istragu vodio u partnerstvu sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ).

Juče je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko panamske advokatske firme „Mosak Fonseka“ koja objavljivanje „panamskih papira“ naziva „zločinom“ i „napadom“ na Panamu.

„Panamski papiri“ pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme „Mosak Fonseka“, a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, navodi na svom sajtu (ICIJ) koji obuhvata 100 dnevnih listova.

Istraga se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Marin le Penpanama papers
Komentari (0)
Dodaj komentar