IAEA: Iran ubrzao obogaćivanje uranijuma

BEČ – Iran je ubrzao obogaćivanje uranijuma u svojoj podzemnoj fabrici Fordou, zahvaljujući naprednim mašinama koje su u stanju da lakše prelaze između nivoa obogaćivanja, navodi se u današnjem izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

IAEA je potvrdila da je Iran počeo da ubrizgava gas uranijum heksafluorid obogaćen do 5 odsto u kaskade naprednih centrifuga IR-6 u Fordou, prenosi Rojters, pozivajući se na poverljivi izveštaj ove organizacije.

Iran je obavestio IAEA da planira da koristi mašine za obogaćivanje uranijuma da bi dostigao 20 odsto čistoće, navodi se u izveštaju, ali korišćenjem novih uređaja za centrifugu vrlo brzo može da dostigne čistoću od 90 odsto, što je dovoljno za proizvodnju nuklearnog oružja.

Zapadne diplomate su u više navrata izražavale zabrinutost zbog toga što Iran koristi uređaje koji brzo i lako omogućavaju prelazak na više nivoe čistoće uranijuma, navodi britanska agencija.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015, Iran je pristao na ograničenja svog nuklearnog programa u zamenu za oslobađanje od sankcija koje je uveo Zapad.

Tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao se iz sporazuma 2018. i obnovio sankcije SAD, što je navelo Iran da počne da krši nuklearna ograničenja oko godinu dana kasnije, a svi dosadašnji pregovori o oživljavanju sporazuma do sada su propali, podseća britanska agencija.

Činilo se da je nuklearni sporazum Irana sa velikim silama blizu ponovnog oživljavanja u martu, ali su pregovori delimično blokirani oko toga da li će Vašington da izbaci iransku Islamsku revolucionarnu gardu, elitno krilo iranske vojske, sa liste stranih terorističkih organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar