„Ili ćete da se predate, ili da umrete“ – poziv borcima IS na predaju!

Irački premijer Hajder el Abadi pozvao je danas borce Islamske države u Mosulu da se predaju. Abadi je taj poziv uputio putem državne televizije, gde se pojavio u maskirnoj uniformi.

„Zatvorićemo Islamsku državu iz svih uglova i uz božju pomoć, zmiji ćemo iseći glavu“, poručio je Abadi.

On je to rekao tokom posete Šuri, gradu južno od Mosula, gde je obišao vojnike, preneo je AP.

„Islamska država neće imati izlaz, neće imati gde da pobegne“, rekao je Abadi i pozvao borce ID da se predaju.

„Ili ćete da se predate, ili da umrete“, poručio je irački premijer.

Iračka vojska ušla je ranije danas u jednu četvrt Mosula, uporišta Islamske države, što je prvi put da su državne trupe ušle u taj grad posle dvonedeljnih borbi u okolnim oblastima s ciljem da odatle isteraju ekstremiste, saopštio je oficir iračke vojske, javlja Rojters.

„Vojska je ušla u Mosul. Sada se bore u distriktu Haj al-Karama“, rekao je britanskoj agenciji general Visam Aradži iz Antiterorističke službe, čije su pripadnike obučavale SAD.

Iračke bezbednosne snage i kurdske pešmerge počeli su ofanzivu 17. oktobra uz vazdušnu i kopnenu podršku koalicije na čelu sa SAD protiv sunitskih ekstremista.

Proiranske iračke šiitske milicije pridružile su se borbama u subotu, s ciljem da preseku put snabdevanja Islamske države od Mosula do Rake, glavnog uporišta Islamske države u Siriji.

Bitka za Mosul, gde i dalje živi 1,5 miliona ljudi, mogla bi da postane jedna od najžešćih u periodu nakon što je invazijom na čelu sa SAD svrgnut Sadam Husein 2003. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ISMosulpoziv na predaju
Komentari (0)
Dodaj komentar