Index: O izgradnji zamenskih kuća na Baniji još nema govora

ZAGREB – Četiri meseca do isteka već produžavanog roka za upotrebu sredstava iz Fonda solidarnosti EU u iznosu od više od milijardu evra, namenjenih za obnovu Zagreba i Banije koji su pogođeni zemljotresom pre više od dve godine, hrvatska vlada namerava da umesto izgradnje novih stambenih objekata, privremeni smeštaj ugroženih u limenim kontejnerima, zameni za takođe privremeni smeštaj u drvenim mobilnim kućicama.
Rok da Hrvatska iskoristi sredstva Fonda solidarnosti EU ističe juna ove godine, nakon što je prošle godine produžen za godinu dana.

Hrvatski portal Index piše da je Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i državne imovine objavilo Nacrt dokumentacije o nabavci u EOJN – Prethodno savetovanje sa zainteresiranim privrednim subjektima za, kako se navodi, nabavku mobilnih i modularno montažnih/demontažnih kućica, uključivo i tehničke specifikacije.

Plan je, kažu da se nabavi 500 kućica veličine od 25 m2 za jednu do dve osobe i 35 m2 za dve do četiri osobe.

Ukupna procenjena vrednost nabavke je, navode 14 miliona evra, bez PDV-a, a otvoreni postupak javne nabave velike vrednosti podeljen je na šest grupa koje se odnose na područje Sisačko-moslavačke županije.

Uz opis prostora i neophodne opreme, u tenderskoj dokumentaciji je naznačeno i da:

„Osim primarnog korišćenja u svrhu privremenog zbrinjavanja korisnika čije su kuće stradale u potresu, predmetne kućice planirano je da se kasnije premeste i koriste u druge svrhe. Sledom navedenog, moraju biti izrađene tako da imaju mogućnost brze demontaže i transporta na drugu lokaciju bez oštećenja“.

EU novac je na raspolaganju Hrvatskoj duže od godinu dana, a novim kućicama je juče na sednici vlade govorio resorni ministar Branko Bačić i pozvao hrvatske proizvođače i graditelje drvenih montažnih kuća da se uključe u ovo savetovanje i pripomognu u nabavci drvenih montažnih kućica.

Index podseća da su volonteri slične drvene kućice na Baniji dizali već nekoliko meseci nakon potresa, a vlada u taj proces kreće više od dvie godine kasnije i to, kako kažu, opet privremeno i u poslednji čas pre nego što propadne novac Evropske unije namenjen obnovi zemljotresom pogođenih područja.

O izgradnji zamenskih kuća još nema govora, piše hvatski portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar