Indija: Blokada internet veza zbog protesta poljoprivrednika

SINGU – Vlasti u Indiji su blokirale mobilne internet veze u nekoliko područja oko Nju Delhija dok demonstranti, poljoprivredni proizvođači počinju štrajk glađu nakon 7-dnevnih sukoba sa policijom u kojima je jedno lice smrtno stradalo, a stotine ljudi povređene.

Poljoprivrednici su gnevni zbog novog zakona o poljoprivredi koji, prema njihovim rečima, favorizuje privatne trgovce, grosiste, na štetu proizvođača, prenosi Rojters.

U poslednja dva meseca desetine hiljada poljoprivrednika protestvuju i kampuju po obodima Nju Delhija, a protest traktorima na Dan Republike pretvorio se u sukobe sa snagama reda.

Od tada se nezadovoljni poljoprivrednici sporadično sukobljavaju sa policijom, pa su vlasti blokirale internet veze na područjima na kojima je moguće izbijanje novih sukoba.

Lider demonstranata Daršan Pal izjavio je danas da štrajk glađu koincidira sa godišnjicom smrti Mahatme Gandija.

„Pokret poljoprivrednika je miran i ostaće miran. Današnja okupljanja poslaće poruku o vrednostima istine i nenasilja“, poručio je Pal.

Nezadovolojstvo 150 miliona poljoprivrednika je najveći izazov s kojim se suočio premijer Indije Narendra Modi još od prvog dolaska na vlast 2014. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar