Indija: Privedeni lokalni lideri u Kašmiru posle pobede

NJU DELHI – Indijska vlada je privođenjem najmanje 75 kašmirskih političkih lidera i aktivista pokušala da spreči političke nemire nakon što je savez regionalnih političkih partija Kašmira pobedio na lokalnim izborima.

Da su nova hapšenja, u kojima su privedene separatističke vođe i članovi zabranjene grupe Džamat e Islami, preventivnog karaktera potvrdio je visoki policijski zvaničnik Rojtersu, koji je želeo da ostane anoniman.
Izbori za lokalno veće, koji su završeni početkom ove nedelje, bili su prvi otkako je vlada premijera Narendre Modija prošle godine ukinula specijalni status ovog regiona sa muslimanskom većinom, a koji je pod indijskom kontrolom.

„Privođenja su protiv odluke naroda“, rekao je Imran Nabi Dar, portparol Nacionalne konferencije, regionalne stranke i ključni član saveza.

„Pobeda saveza pokazuje da građani nisu prihvatili Modijevu odluku o ukidanju posebnog statusa Kašmira“, poručio je Omar Abdulah, bivši premijer i šef Nacionalne konferencije.

Nakon puštanja iz dužeg pritovra , Abdulah i Mehbuba Mufti, lider Narodne demokratske partije Džame i Kašmira, najavili su savez u oktobru i zahtev za mirnu obnovu autonomije Kašmira.

Indijski Kašmir je pod visokim bezbednosnim nadzorom od kada je vladajuća partija u Indiji, nacionalistička Baratija Džanata partija (BJP) ukinula poluautonomni status te oblasti i stavila je direktno pod upravu vlade u avgustu 2019.

Kašmir je podeljen između Indije i Pakistana od kada su se odvojili u trenutku sticanja nezavisnosti 1947. godine i svaka zemlja polaže pravo na njegovu celokupnu teritoriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar