Indijske patriotske pesme pozivaju na naseljavanje Kašmira

NJU DELHI – Samo nekoliko sati nakon što je indijska vlada objavila da ukida specijalni status Kašmiru, koji je na snazi nekoliko decenija, na društvenim medijima objavljeni su muzički snimci, u kojima se 250 miliona indijskih korisnika Jutjuba poziva da se preseli u taj većinski muslimanski region, kupuje tamo zemlju i ženi se kašmirskim devojkama, piše AP.

Agencija ističe da je reč o sve popularnijem žanru u Indiji, poznatom kao patriotska pop muzika, u kojoj su tema nacionalizam i desničarska ideologija zemlje i koja sve više preplavljuje duštvene medije.

U pesmama se ranije mahom pevalo o usponu hindusa u Indiji, pobedama nad regionalnim rivalom Pakistanu i o značaju isticanja indijske zastave u svakom domaćinstvu.

Sada se, međutim, u njima poziva na naseljavanje Kašmira, oblasti u Himalajima, na koju i Indija i Pakistan imaju pretenzije, iako obe zemlje kontrolišu samo jedan njen deo.

Patriotske pesme uglavnom se dele na Fejsbuku, Tviteru i TikToku, aplikaciji koja je u junu imala 120 miliona aktivnih korisnika u Indiji.

Uprkos lošoj produkciji, lošem plejbeku i tehno ritmu koji se ponavlja, mnoge od ovih pesama beleže više miliona pregleda na Jutjubu.

One su popularne među mlađim korisnicima u severnim i istočnim delovina Indije, a izgleda da njihovi autori ne planiraju da uskoro prestanu da ih prave.

Kašmir se nalazi na tromeđi između Indije, Pakistana i Kine, a svaka od te tri države ima kontrolu nad po jednim delom te oblasti, a ima pretenzije na celu teritoriju.

Indijska vlada ukinula je početkom avgusta ustavnu odredbu o specijalnom statusu Kašmira koji mu je garantovao autonomiju kako bi potpuno integrisala ovaj većinski muslimanski region, što je izazvalo revolt Pakistana i povećane tenzije u toj oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar