Indonezija: Planirana kupovina aviona F-15 u poodmakloj fazi

DŽAKARTA – Planirana kupovina Indonezije borbenih aviona F-15 je u poodmakloj fazi i čeka konačnu saglasnost vlade, izjavio je danas ministar odbrane te zemlje Prabovo Subianto.

Govoreći posle sastanka sa američkim kolegom Lojdom Ostinom u DŽakarti, Prabovo je rekao da je Boing pristao na predloženu finansijsku ponudu i da je uveren da je paket pristupačan, preneo je Rojters.

„Odluku sada donosi vlada Indonezije. Pregovori su veoma dobro napredovali“, rekao je on.

U februaru je američki Stejt department odobrio potencijalnu prodaju aviona Boing F-15ID i prateće opreme Indoneziji, u ugovoru u vrednosti do 13,9 milijardi dolara, saopštio je Pentagon.

„Svakako podržavamo napore ministra da nastavi da modernizuje svoje odbrambene sisteme i sposobnosti i želimo da nastavimo da budemo od pomoći na bilo koji način“, rekao je američki ministar odbrane Ostin.

Rešavajući tenzije između velikih sila u indo-pacifičkom regionu, Prabovo, bivši general specijalnih snaga, rekao je da je Indonezija posvećena svojoj politici nesvrstavanja i da je „počašćena“ zato što održava dobre odnose i sa Kinom i sa Sjedinjenim Državama.

Sastanak Ostina i Prabova održan je u vreme kada SAD rade na jačanju svojih odnosa sa zemljama u regionu usred straha od sve većeg vojnog prisustva Pekinga i mogućeg sukoba oko Tajvana, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar