Insa: Za Šolca 27 odsto, za Lašeta tek 14 odsto

BERLIN – Mesec i po dana pred parlamentarne izbore u Nemačkoj istraživanje instituta za ispitivanje javnog mjenja Insa pokazuje da vladajuća CDU/CSU sve više gubi poverenje građana, a najšokantniji po unioniste je podatak da Nemci podržavaju kandidata za kancelara Socijaldemokratske partije (SPD) Olafa Šolca, a ne njihovog Armina Lašeta.

CDU/CSU trenutno može računati na svega 26 odsto glasova, što je dalji pad od jedan odsto u poređenju sa prethodnom nedeljom, objavio je nemački Bild am Zontag.

SPD je uspela da poboljša svoj rejting na 18 odsto, za jedan odsto više nego prethodne nedelje i time je dospela na istu podršku koju imaju Zeleni.

Slobodarska partija (FDP) izgubila je jedna odsto i trenutno bi osvojila 12 odsto glasova, a desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) nalazi se konstantno na 11 procenata.

Levica (Linke) se popravlja i trenutno može računati na sedam odsto glasova.

Kada je reč o kandidatima za kancelara i njihovoj popularnosti aktuelni ministar finansija Šolc osvojio bi, da je moguć direktan izbor šefa vlade, 27 odsto glasova.

Kandidat CDU/CSU Lašet uživa poverenje svega 14 odsto građana, a kandidaktinja Zelenih Analena Baerbok 13 odsto.

Zanimljivo je i da je 36 odsto građana kazalo da, kada bi se kancelar birao direktno, svoj glas ne bi dali nijednom od trojice kandidata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar