Intenzivirane ruske operacije u Bahmutu, Vagnerovci presekli linije snabdevanja

KIJEV/MOSKVA 28. februara (Tanjug) – Ruske snage su danas intenzivirale vojne operacije u okviru višenedeljnog opkoljavanja i zauzimanja Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, a komandant ukrajinskih kopnenih snaga opisuje situaciju na terenu kao „izuzetno napetu“.

Zauzimanje Bahmuta, poprišta jedne od najkrvavijih bitaka rata u Ukrajini bila bi prva velika pobeda Rusije u poslednjih šest meseci i više i otvorila bi put ka osvajanju preostalih urbanih centara u Donjecku, jednom od četiri regiona koja su se prisajedinila Rusiji tokom specijalne vojne operacije, prenosi Rojters.

PRIPADNICI VAGNERA, ruske plaćeničke vojne grupe, pokušavaju da preseku linije snabdevanja ukrajinskih snaga i nateraju ih da se predaju ili povuku.

„Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj je ubacio najspremnije jurišne jedinice Vagnera koje pokušavaju da probiju odbranu naših trupa i opkole grad“, izjavio je ukrajinski general-pukovnik Oleksandr Sirski, prenosi Rojters.

U POSLEDNJA 24 SATA ruske snage su uz podršku ratne avijacije i artiljerije eliminisale oko 350 ukrajinskih vojnika tokom napredovanja u oblasti Donjecka, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima ruska protivazdušna odbrana oborila je šest raketa višecevnih lansirnih sistema američke proizvodnje HIMARS i uništila osam ukrajinskih bespilotnih letelica.

„Oružane snage Rusije uništile su ukupno 390 ukrajinskih borbenih aviona, 211 helikoptera, 3.256 bespilotnih letelica, 406 raketnih sistema zemlja-vazduh, 8.066 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila“, predočio je Konašenkov.

UKRAJINSKA VOJSKA potvrdila je da je Rusija granatirala naselja u okolini Bahmuta, grada u kojem je pre sukoba živelo oko 70.000 ljudi, a koji je sada u ruševinama nakon višemesečnih intenzivnih rovovskih borbi.

„Tokom proteklog dana naši vojnici su odbili više od 60 neprijateljskih napada, uključujući i napade na sela Jadhidne i Berhivka severno od Bahmuta“, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Izveštač Rojtersa iz Bahmuta prenosi da nema naznaka o povlačenju ukrajinskih snaga i da pojačanja stižu uprkos stalnom ruskom granatiranju.

RUSKA VLADA saopštila je danas da je vojna bespilotna letelica pokušala da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve, a olupine drona sugerišu, kako se navodi, da je proizveden u Ukrajini.

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov potvrdio je da je bespilotna letelica sletela u selo Gubastovo u blizini prestonice i da je „očigledno ciljala civilnu infrastrukturu“, a da je konkretna meta bila gasna kompresorska stanica Gasproma u predgrađu Moskve, preneo je londonski Gardijan.

U napadima ukrajinskih dronova pokrenutim u decembru gađano je nekoliko aerodroma koje koriste ruski bombarderi, ali nije odmah bilo jasno da li su lansirani sa ruske teritorije ili van nje, te se smatra da bi napad, ako se utvri da je lansiran sa ukrajinske teritorije, bio jedan od najambicioznijih od kada je Kremlj pokrenuo svoju invaziju u punom obimu prošlog februara, piše londonski dnevnik.

RUSKI PREDSEDNIK Vladimir Putin dao je danas instrukcije Federalnoj službi bezbednosti (FSB) da pojača svoje aktivnosti u četiri prisajedinjena regiona na istoku Ukrajine koje trenutno delimično kontrolišu ruske snage.

Putin je naredio FSB da se suprotstavi, kako je rekao, intenzivnim špijunskim operacijama i sabotažama Ukrajine i Zapada protiv Rusije.

Predsednik Rusije je izdao ovu naredbu FSB nakon što je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov obelodanio da se jedan dron srušio u blizini distributivne stanice za prirodni gas udeljene svega 110 kilometara jugoistočno od Moskve, preneo je TAŠ.

PREDSEDNIK RUSIJE Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se stavlja van snage statut Saveta Evrope i set više od 20 međunarodnih sporazuma koje je potpisala ​​Rusija.

Van snage je stavljen ukupno 21 sporazum, između ostalog Evropske konvencije o borbi protiv terorizma i o ljudskim pravima, Evropska povelja o lokalnim samoupravama, Evropska socijalnu povelju i dr, navod Taš.

Zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov rekao je za rusku novinsku agenciju da se zvanična Moskva povukla iz tzv. zatvorenih konvencija, koje od sada važe samo za zemlje članice Saveta Evrope.

Zamenik američkog ministra odbrane KOLIN KAL zadužen za politčka pitanja izjavio je danas da ne očekuje da će Rusija moći da ostvari značajne teritorijalne dobitke u bliskoj budućnosti.

„Možda ćete videti da mali delovi teritorije menjaju vlasnika u narednim nedeljama i mesecima, ali ne mislim da postoji bilo šta što bi sugerisalo da Rusi mogu da pređu preko Ukrajine i ostvare značajne teritorijalne dobitke bilo kada u narednih godinu dana“, rekao je Kal na saslušanju pred odborom Predstavničkog doma američkog Kongres, prenosi Rojters.

PORTPAROL KREMLJA Dmitrij Peskov ponovio je da je Moskva otvorena za mirovne pregovore, ali Kijev i zapadni saveznici Ukrajine moraju da prihvate rusku aneksiju četiri ukrajinska regiona – Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja – potvrđenu u referendumima održanim u ​​septembru prošle godine.

„Ustav Ruske Federacije je tu, postoji i ne može se zanemariti. Rusija nikada neće moći da napravi kompromis oko ovoga i to je realnost“, rekao je Peskov novinarima, prenosi Rojters.

Uprkos tome što nije uspela da zauzme Kijev na početku rata i uprkos brojnim neuspesima na bojnom polju, Rusija i dalje kontroliše oko petinu ukrajinske teritorije.

Zvanični Kijev je do sada odbacivao pregovore sa Moskvom i zahtevajući da se ruske trupe povuku na granice Ukrajine iz 1991. godine, koje su ustanovljene posle raspada Sovjetskog Saveza.

UKRAJINA JE UPUTILA apel UN i Turskoj da započnu pregovore o produženju sporazuma o izvozu žitarica, ali odgovora za sada nema, potvrdio je danas izveštaču Rojtersa Jurij Vaskov, zamenik ukrajinskog ministra infrastrukture.

Vaskov je rekao da će Kijev tražiti od svih strana da se započnu pregovori o produženju sporazuma na najmanje godinu dana.

RUSKA AMBASADA u Nemačkoj zahvalila se stanovnicima Berlina koji su u subotu položili cveće na oštećeni tenk, ističući da nije učestvovala u organizaciji tog događaja.

Oštećeni tenk je na inicijativu ukrajinskih aktivista ranije postavljen ispred ruske ambasade u Berlinu u znak protesta protiv specijalne vojne operacije, podseća Taš.

Dan kasnije, aktivisti koji se protive isporukama NATO oružja Ukrajini položili su cveće na tenk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar