Irački komandant: Mosul može biti oslobodjen za tri meseca

Visoki zvaničnik iračke vojske Talib Šagati izjavio je da bi operacija za oslobadjanje Mosula od Islamske države mogla da bude završena za tri meseca ili manje.

General potpukovnik Šagati rekao je u intervjuu za AP u utorak veče da je „moguće“ da Mosul bude oslobodjen za tri meseca, ali je dodao da je teško dati tačnu procenu koliko će operacija trajati jer nije u pitanju konvencionalna borba.

„Postoje mnoge promenljive“, rekao je Šagati, opisavši borbu kao „gerilski rat“.

Velika ofanziva za preuzimanje kontrole nad Mosulom, koji je Islamska država zauzela pre više od dve godine, počela je sredinom oktobra, a u njoj učestvuje oko 30.000 iračkih vojnika. Vlasti su prvobitno procenjivale da će grad biti oslobodjen do kraja 2016. godine, ali do sada je tek trećina teritorije grada pod kontrolom vojske.

Napredovanje iračke vojske bilo je usporeno zbog snažnih kontranapada islamističkih ekstremista, u kojima je ubijeno i ranjeno više stotina vojnika i uništena vojna oprema.

Šagati je rekao da su napadi Islamske države, posebno automobilima-bombama smanjeni u velikoj meri u odnosu na početak ofanzive.

Da bi nastavili operaciju za oslobodjenje Mosula, Šagati je rekao da je iračkim vojnicima i dalje potrebna podrška i oprema medjunarodne koalicije pod vodjstvom SAD, koja je od početka ofanzive izvela hiljade vazdušnih napada u Mosulu i njegovoj okolini.

Na pitanje da li očekuje promenu u podršci SAD kada Donald Tramp preuzme dužnost predsednika, Šagati je rekao da „veruje da se podrška američkih prijatelja nastavlja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar