Irački šiiti se pridružili protestu u Bagdadu

Veći broj pristalica uticajnog iračkog šiitskog verskog vodje Muktada al Sadra pridružio se danas protestu u centru Bagdada na kome se pozivaju poslanici da izglasaju rekonstrukciju vlade koju je predložio premijer zemlje.

Policija je podigla žilet žicu i betonske blokove oko centralnog trga u Bagdadu gde je juče stotine pristalica sveštenika Muktada al Sadra podiglo šatore i gde planira da ostane iz protesta. Neki demonstranti su mahali iračkim zastavama dok su drugi mahali plakatama sa sloganima protiv korupcije.

Ujedinjene nacije i SAD nedavno su izrazile zabrinutost zbog političkih previranja u Iraku, koja mogu ugroziti borbu protiv džihadista Islamske države, pod čijom su kontrolom teritorije severno i zapadno od Bagdada.

Al Sadr je u subotu uputio ultimatum parlamentu da izglasa novu vladu na današnjoj sednici.

„Ako ovi uslovi ne budu ispunjeni neka se zna da će narod odlučiti“, napisao je al Sadr.

Više stotina demonstranata protestovalo je juče u Bagdadu tražeći političke reforme koje je najavio premijer Hajder el Abadi, prenela je agencija Frans pres.

Abadi pokušava da aktuelnu iračku vladu, sastavljenu od političkih predstavnika, zameni vladom koju bi činili isključivo stručnjaci, kako bi sproveo antikorupcione reforme usvojene prošle godine.

Moktada al Sadr, šiitski verski vodja, glavna je snaga iza pritisaka na poslanike da prihvate predloženu tehnokratsku vladu.

U saopštenju izdatom danas Al Abadi je pozvao parlament da se odmah sastane da prevazidje prepreke i „učestvuje u nalaženju rešenja za izazove s kojima se suočava zemlja“.

Američki ministar odbrane Eš Karter stigao je danas u Bagdad da razgovara sa iračkim vodjama o jačanju iračkih snaga koje se spremaju da povrate severni grad Mosul od ekstremista Islamske države.

Karter je rekao da SAD razmatra više opcija, uključujući više vazdušnih udara i slanje američkih trupa u Irak.

Islamska država uspostavila je ključno uporište u Mosulu, drugom po veličini iračkom gradu, i preuzimanje tog grada predstavljao bi značajnu pobedu za Iračane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar