Iran i svetske sile pozdravili moguć povratak SAD u sporazum

TEHERAN – Iran i ključne svetske sile potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma saopštili su danas da su spremni da pozdrave povratak Sjedinjenih Američkih Država u sporazum.

Ta grupa je saopštila da će iduće nedelje u Beču, tačnije u utorak, obnoviti pregovore o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, „kako bi se jasno identifikovale mere za ukidanje sankcija i implementaciju nuklearnog sporazuma“, prenosi agencija AP.

Američki zvaničnici danas nisu imali komentar, ali je zvanični Vašington juče pozdravio vest o sastanku Evropljana sa Irancima kako bi pokušali da ponovo pokrenu razgovore.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs nazvao je taj razvoj „pozitivnim korakom“.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je izjavio danas da je dobro što su iranski nuklearni pregovori obnovljeni, ali da je vreme od suštinske važnosti.

„Nemamo vremena za gubljenje. Sporazum, koji se ponovo u potpunosti poštuje, bio bi plus za bezbednost čitavog regiona i najbolja osnova za razgovore o drugim važnim pitanjima regionalne stabilnosti“, poručio je Mas.

Neimenovani visoki zvaničnik EU je izjavio danas da će se u razgovorima između Irana, SAD i svetskih sila, nastojati da izradi pregovaračka lista koja će sadržati sankcije koje SAD mogu da ukinu i nuklearne obaveze koje Iran mora da ispuni.

Zvaničnik je dodao da se sve strane nadaju da će dogovor biti postignut u roku od dva meseca.

Naveo je i da neće biti direktnih pregovora između Irana i SAD.

Prethodno je na sajtu iranskog ministarstva spoljnih poslova objavljeno da iranska delegacija neće imati nikakve pregovore sa američkom delegacijom u Beču i da je na drugim potpisnicama sporazuma da se bilateralno ili multilateralno konsultuju sa SAD, bilo u Beču ili negde drugde, prenosi Rojters.

Američki predsednik Džo Bajden ranije je signalizirao spremnost da oživi sporazum, ali njegova administracija insistira da se Iran prvo mora vratiti svojim nuklearnim obavezama, od kojih je većinu Teheran suspendovao kao odgovor na američke sankcije.

Bajdenov prethodnik Donald Tramp povukao se iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije Teheranu, što je podstaklo Iran da, u znak odmazde, prekrši neka od nuklearnih ograničenja iz pakta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar