Iran proširio listu sankcija prema EU i Velikoj Britaniji

TEHERAN – Iran je danas proširio listu sankcija prema EU i Velikoj Britaniji dodajući na listu sankcionisanih više od 20 osoba, kao i nekoliko entiteta poput medija i nevladinih organizacija, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Kako se navodi u saopštenju, nove sankcije su uvedene kao odgovor na „podršku terorizmu“, „rasplamsavanje mržnje“, kao i na „nasilje koje je dovelo do nereda, terorističkih napada i kršenja ljudskih prava Iranaca“.

TAŠ navodi da je Teheran konkretno uveo sankcije protiv francuskog časopisa Šarli Ebdo, radija Farda koji emituje program na persijskom farsi jeziku, bivšeg farncuskog ministra Bernara Kušnera, Instituta za globalne promene bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, britanskog ministra za imigraciju Roberta Dženrika, kao i drugih britanskih i evropskih fizičkih i pravnih lica.

Sankcije uključuju zabranu izdavanja viza i ulaska u Iran, kao i konfiskaciju imovine na teritoriji pod jurisdikcijom Teherana.

TAŠ podseća da su Evropska Unija, SAD i druge zemlje ranije ove godine uvele sankcije iranskim fizičkim i pravnim licima, koje smatraju odgovornim za gušenje protesta izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini iz iranske kurdske zajednice, koja je preminula pošto ju je uhapsila državna policija za moral jer, navodno, nije nosila hidžab kako je propisano.

Društveni mediji su preneli da je Mahsa preminula od posledica policijskog prebijanja, nakon čega su se protesti proširili čitavom zemljom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar