Iran punopravni član Šangajske organizacije za saradnju

DUŠANBE – Iran je od danas punopravni član Šangajske organizacije za saradnju, a iranski predsednik Ebrahim Raisi pozdravio je mogućnosti koje ovo članstvo otvara za njegovu zemlju.

Šangajska organizacija za saradnju (S SOS) je međunarodna organizacija osnovana 2001. u Šangaju, a Iran je do prijema u punopravno članstvo imao status posmatrača.

Današnji Samit organizacije u Tadžikistanu, na kojem je potvrđeno članstvo Teherana, ujedno je prva poseta inostranstvu novog iranskog predsednika Ebrahima Raisija od kako je stupio na dužnost u avgustu, prenosi Rojters.

Raisi je pozdravio priliku koju članstvo pruža Iranu, kao zemlji na kineskoj ruti „Pojasa i puta“, da se pridruži važnim trgovinskim vezama širom Evroazije.

U obraćanju članovima Raisi je uporedio sankcije Iranu sa terorizmom i poručio da bi organizacija trebala da osmisli mehanizam koji bi pomogao Teheranu da ih spreči.

Rusija i Kina, zajedno sa zapadnim zemljama, strane su u sporazumu između Irana i svetskih sila iz 2015. godine, a prema kojem je Teheran pristao da zaustavi svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija.

Vašington je odustao od tog dogovora 2018. godine i jednostrano ponovo uveo finansijske sankcije, a ovogodišnji pregovori o oživljavanju sporazuma su u zastoju od Raisijevog izbora.

„Ništa ne može zaustaviti iranske mirne nuklearne aktivnosti koje se odvijaju u okviru međunarodnih propisa. Diplomatija je efikasna samo ako se sve strane pridržavaju toga. Pretnje i pritisci vezuju diplomatiji za ruke i čine je nedelotvornom”, naglasio je u svom obraćanju Raisi.

Uz novoprimljeni Iran, punopravne članice S SOS su Rusija, Kina, Uzbekistan, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Indija i Pakistan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar