Iran: SAD nemaju „sve vreme ovog sveta“ da se vrate sporazumu

TEHERAN – Iran je danas upozorio administraciju američkog predsednik Džoa Bajdena da neće imati neodređeno vreme na raspolaganju da se SAD ponovo pridruže nuklearnom sporazumu između Teherana i svetskih sila iz 2015.godine.

„SAD neće imati za to sve vreme na ovom svetu“, rekao je portparol iranske vlade Ali Rabiji i dodao da Iran očekuje zvaničnu objavu američkog stava i ukidanje sankcija, prenosi AP.

Ikao je Bajden ranije najavio da će se SAD vratiti nuklearnom sporazumu, Rabiji je rekao da između Irana i američkog predsednika na tu temu još nije bilo komunikacije.

U međuvremenu, kako je naveo, Iran će napraviti korak dalje od nuklearnog sporazuma nametanjem „restrikcije“ inspekcijama nuklearnog regulatornog tela Ujedinjenih nacija krajem februara.

Iranski portparol očekuje da će Vašington brzo ukinuti ekonomske sankcije koje je bivši predsednik Donald Tramp uveo toj zemlji nakon povlačenja Amerike iz atomskog sporazuma 2018. godine, kao deo onoga što je on nazvao „maksimalnim pritiskom na Iran“.

Današnje izjave portparola iranske vlade Ali Rabijia deo su pritiska koji Teheran pokušava da izvrši na SAD u nastojanju da poveća svoj uticaj i natera administraciju predsednika Bajdena da se što pre vrati sporazumu sa Iranom, ocenjuje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar