Iranski pregovarači uvereni u sprovođenje sporazuma

Iranski pregovarači danas su po dolasku u Teheran posle zaključenog istorijskog sporazuma sa velikim silama u Beču, izrazili uverenje da će svi sprovoditi ovaj dogovor, iako ga osuđuju Izrael i protivnici američkog predsednika Baraka Obame.

„Preduzećemo mere i velike sile će uraditi isto“, rekao je danas novinarima po povratku iz Beča iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif koji je predvodio iransku delegaciju.

On je rekao da će primena sporazuma početi za četiri meseca i time će se okončati kriza koja je, kako je rekao, veštački stvorena.

Sporazum je skoro jednoglasno pozdravila iranska štampa, a bilo je i slavlja na ulicama Teherana. Njime treba da se onemogući Iran da proizvede nuklearno oružje ali mu se dozvoljava da nastavi razvoj mirnodopskog nuklearnog programa. Zauzvrat Iranu će postepeno biti ukinute sankcije koje od 2006. guše njegovu privredu.

Prve sankcije mogu biti ukinute od prvog polugodišta 2016. ako Teheran poštuje svoje obaveze.

Iranski nuklearni sporazum koji će dozvoliti zemlji da izađe iz političke izolacije, diplomatske i ekonomske, pozdravio je veliki deo međunarodne zajednice.  Očekuje se da će u Teheran početi da stižu brojni političari i poslovni ljudi koje privlači prirodno bogatstvo ove zemlje od 78 miliona stanovnika, posebno u gasu i nafti.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu međutim je sporazum zazvao „istorijskom greškom za svet“, i naveo da Izrael nije obavezan sporazumom jer Iran i dalje želi uništenje Izraela. Netanjahu je upozorio da će Izrael znati da se brani.

Zarif je međutim rekao da je Netanjahu besan zato što je Iran uspeo da obezbedi ukidanje sankcija i spreči krizu koja je veštački izazvana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar