Irski premijer razočaran što nema dogovora o Bregzitu

Premijer Irske Leo Varadkar izjavio je danas da je iznenađen i razočaran što nije postignut dogovor o Bregzitu, kao što je očekivao.

Irski premijer tvrdi da su mu lideri EU preneli danas da je Velika Britanija usaglasila tekst o granici koji ispunjava uslove Irske, navodi AP.

On je naveo da Irska ne može da pređe u drugu fazu pregovora o Bregzitu bez snažnih garancija da neće biti „čvrste granice“ između Britanije i Irske, navodi Bi-Bi-Si.

Vardakar je naglasio da je „iznenađen i razočaran što britanska vlada izgleda da nije bila u poziciji da privede kraju ono što je danas dogovoreno“.

On je, ipak, izrazio nadu da će dogovor biti postignut pre ključnog samita EU kasnije ovog meseca.

Irska i EU traže od Britanije da obeća da neće biti „čvrste granice“ u Irskoj nakon Bregzita.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ranije danas je rekao da još nema dogovora o ključnim pitanjima izlaska Velike Britanije iz EU i da će pregovori i konsultacije o tome biti nastavljeni ove sedmice.

Izrazio je uverenje da je moguće postići dovoljan napredak pre Evropskog saveta koji je zakazan za 15. decembar.

Juner je danas u Briselu razgovarao sa Mej u pokušaju da se postigne napredak kada je reč o ključnim pitanjima razlaza Brisela i Londona, a u cilju otpočinjanja razgovora o budućim odnosima dve strane.

Mej i Junker su razgovali o tri teme – pravima građana EU koji ostaju da žive u Velikoj Britaniji nakon Bregzita, o novcu koji će prilikom izlaska iz Unije London morati da plati, kao i o načinu uređenja granice između Republike Irske i Severene Irske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bregzitirskaleo varadkar
Komentari (0)
Dodaj komentar