Ispaljeno 400 raketa za 24 časa: Brutalni odgovor Izraela, najmanje sedam mrtvih (video)

Sukobi izraelske vojske i palestinskih snaga nastavljeni su i noćas, a u protekla 24 sata ispaljeno je više od 400 raketa na Izrael, što je izazvalo izraelske vazdušne napade na mete širom Pojasa Gaze.

U napadima je ubijeno najmanje šest Palestinaca, uključujući jednu trudnicu i njenu bebu, kao i jedan Izraelac, prenosi AP.

Sirene za vazdušnu opasnost, koje su se oglasile širom južnog Izraela, čule su se tokom celog dana i uveče dok su rakete uporno ispaljivane.

Izraelski odbrambeni sistem Gvozdena kupola presreo je više desetina projektila.

Vazdušni napadi u znak odmazde izazvali su velike eksplozije širom Gaze, dok su se oblaci dima dizali u vazduh.

Ministarstvo zdravlja iz Gaze saopštilo je da je jedna 14-mesečna beba ubijena u vazdušnom napadu Izraela, koji je pogodio njenu kuću na istoku Gaze.

Njena trudna majka (37) teško je ranjena, a kasnije je preminula u bolnici, dodalo je ministarstvo, ističući da je još jedno dete povređeno.

Ministarstvo je saopštilo da je u vazdušnim napadima Izraela ubijen i 22-ogodišnji Palestinac, a da je 40 osoba ranjeno.

Palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili su da je 25-godišnji mladić ubijen u napadu izraelskog drona dok je putovao motociklom u severnoj Gazi.

Islamski džihad naveo je da su u vazdušnom napadu na Pojas Gaze ubijena i dvojica pripadnika te grupe.

S druge strane, izraelski zdravstveni zvaničnici saopštili su da je jedan Izraelac ubijen u napadu raketom koja je ispaljena iz Gaze, kod svoje kuće u Aškelonu, udaljenom oko 10 kilometara od Gaze.

Najintenzivniji sukobi između dve strane u proteklih nekoliko meseci usledili su dok su lideri Hamasa, koji vlada Pojasom Gaze, i ekstremističkog palestinskog pokreta Islamski džihad bili u Kairu na razgovorima s posrednicima iz Egipta, čiji je cilj da se spreči da propadne prekid vatre.

Do sukoba je došlo i u osetljivo vreme za Izrael, koji ove nedelje obeležava Dan sećanja na Holokaust i Dan nezavisnosti, dok će za desetak dana biti domaćin takmičenja „Pesma Evrovizije“, koje je Islamski džihad zapretio da će poremetiti.

– Sprečićemo neprijatelja da uspe u održavanju bilo kakvog festivala, čiji je cilj da naškodi palestinskom narodu – naveo je Islamski džihad u saopštenju, koje je objavljeno u vreme kada delegacije za „Pesmu Evrovizije“ stižu u Izrael na takmičenje koje će biti održano od 14. do 18. maja i koje će, kako se očekuje, privući hiljade turista u Izrael.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gazaizraelpalestina
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    KAKVi sukobi majmune jedan terorisanje muslimansko oni bacaju rakete a sta izrael da ceka?????? majmune,orangutanu jedan