Istorijska sednica Sobranja: Za i protiv promene Ustava

SKOPLJE – U Skoplju je danas počelo plenarno zasedanje Sobranja, koje mnogi smatraju istorijskim s obzirom na to da je na dnevnom redu samo jedna tačka – vladin predlog za ismenu i dopunu Ustava te bivše jugoslovenske republike, a u skladu sa Prespanskim sporazumom o njenom novom imenu.

Poslanici svih parlamentarnih grupa su prisutni, kao i premijer Zoran Zaev i ministar spoljnih poslova Nikola Dimov.

Sednici prisustvuje i bivši premijer i bivši lider najuticanje opozicione VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski, kome je danas na njegov zahtev odloženo suđenje da bi mogao da prisustvuje ovoj sednici parlamenta.

Poslanik iz poslaničke grupe VMRO-DPMNE Ilija Dimovski kazao je da aktuelna vlast nema niti izborni, niti referendumski legitimitet za pokretanje postupka o reviziji makedonskog Ustava.

Istovremeno, udruženje građana „Povratak“ ispred zgrade Sobranja protestuje protiv ustavnih promena.

Organizator protesta, Ana Bobinkova-Mijkovska, saopštila je da će od Zaeva i predsednika parlamenta Talata Džaferija da poštuju njihove zahteve.

„Oni žele da primoraju Makedoniju da uđe u EU i NATO, sa anti-civilizacijskim politikama. Sa popularnom građanskom neposlušnošću, okrenemo se protiv štetnih politika nelegitimne vlade“, navela je ona.

Rekla je da su blokade postavljene na ulici ispred parlamenta i da će tu ostati do ostavke vlade.

„Stavljamo moratorijum na rad parlamenta da ne postupaju po zahtevu vlade za promenu Ustava“, rekla je.

Obrazlažući predlog izmena i dopuna Ustava, premijer Zoran Zaev je naglasio da je najveća odgovornost za budućnost zemlje u rukama poslanika, koje je pozvao da glasaju po sopstvenoj volji.

„Gledajte budućnost i budućnost vaše dece“, rekao je premijer i istakao da svaki drugi izbor vodi u izolaciju u kojoj je Makedonija bila 27 godina, pogotovo, kako je rekao, poslednjih godina.

„Morate odlučiti da li će većina pobediti ili će većina izgubiti“, rekao je Zaev i dodao:

„Ovo je prilika da budete slobodni“.

Zaev je rekao i da istorijsku odluku poslanika čekaju građani širom sveta.

Makedonski parlament ima 120 poslanika, a za izglasavanje amandmana potrebna je dvotrećinska većina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar