Istraživanje Rusa i Francuza „Od tundre do stepe“

TOMSK – Ruski naučnici saglasili su se sa francuskim kolegama da organizuju zajedničku mrežu istraživačkih stanica „Od tundre do stepe“, gde će tokom cele godine istraživati klimatske promene i domorodačke narode Sibira i Arktika.

Sporazum o saradnji biće potpisan 2020. godine, rekli su za Tas s iz pres službe Državnog univerziteta u Tomsku.

„Francuski stručnjaci žele da sprovedu istraživanja u Sibiru i na Arktiku i spremni su da ujedine naučne potencijale i rresurse sa ruskim centrima kako bi stvorili modernu mrežu koja je nazvana „od tundre do stepe“, navela je pres služba.

Mreža istraživačkih stanica prostiraće se sa zapada na istok kroz kontinentalni gradijent Sibira.

Ruski i francuski naučnici će u stanicama analiziratti kako globalno zagrevanje utiče na klimu i životnu sredinu u Sibiru i na Ruskom Arktiku.

Kakoje navedeno, francuski naučnici su sa velikiminteresovanjem proučavali iskustva stručnjaka iz Tomska u jednogodišnjim stanicama.

Naučnici iz drugih zemalja moraju da prekinu istraživanja tokom zimske sezone, dok stanice koje koriste stručnjaci iz Tomska rade tokom cele godine i zahtevaju minimalnu logistiku.

„Francuska ima dobro razvijene tehnologije za daljinsko istraživanje Zemlje, što je optimalno za proučavanje Sibira i Arktika. Francuski naučnici imaju dobre stručnajke u bio-geo-hemiji, koja igra veliku ulogu u proučavanju klime. Značajan je i humanitarni pravac, u kojem Univerzitet u Tomsku dobro napreduje, pa će zajednički interes bitii antropologija i izučavanje domorodačkog stanovništva u Sibiru i na Arktiku“, rečeno je iz pres službe Univerziteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar