Italihja: Nove anti-kovid mere stupaju na snagu 6. marta

RIM – Italijanski premijer Mario Dragi poptisao je novi dekret o anti-kovid merama koji stupa na snagu 6. marta i trajaće sve do posle katoličkog Uskrsa, početkom aprila piše agencija Ansa.

U odnosu na prethodnu, najvažnija promena u novoj odluci je da će u svim regijama, gde se registruje veliki porast širenja virusa, precizno 250 zaraženih na 100.000 stanovnika, sve škole biti zatvorene i prelazi se na nastavu onlajn.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranca je objasnio da je odluka donesena nakon što je utvrđeno da je engleski soj virusa prisutan u više od 50 odsto otkrivenih slučajeva zaraze, a taj soj se veoma brzo širi i inficira i mlade osobe od 10 do 19 godina.

Vlada premijera Dragija zadržava podelu, dok traje pandemija, zemlje na tri zone: crvenu gde je zaraza najviše raširena, narandžastu gde se virus širi slabije i žutu zonu gđe je nizak nivo širenja infekcije.

Prema novoj uredbi u crvenim zonama prestaju sa radom frizeri, gimnastičke sale, pozorišta, restorani i barovio se zatvaraju u 18, a hranu mogu dostavljati do 22.

Ostaje na snazi zabrana saobraćaja među regijama kao i policijski sat od 22 do pet sati narednog dana.

Novim dekretom predvidza se pomoć od 200 miliona evra, za one čije će aktivnosti najviše trpiti anti-kovid merama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar