Italija i Slovenija nastavljaju saradnju u upravljanju ilegalnim migracijama

Ljubljana – Ministar spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon i njen italijanski kolega Antonio Tajani obavezali su se na današnjem sastanku u Ljubljani na dalju saradnju dve zemlje u oblasti upravljanja ilegalnim migracijama.

Oni su nakon sastanka rekli da su saglasni o potrebi da se to pitanje reši na nivou EU.

Fajon je naglasila da Slovenija i Italija već imaju dobru saradnju po pitanju migracija, uključujući i zajedničke policijske patrole na granici između dve zemlje.

Ona je dodala da će Slovenija pomoći u regulisanju ilegalnih migracija, prenosi agencija STA.

„Tražimo i načine da Italija, Slovenija i Hrvatska zajednički obezbede spoljnu šengensku granicu“, rekla je Fajon i objasnila da će se o upravljanju migracijama na zapadnobalkanskoj ruti razgovarati na trilateralnom sastanku koji će se održati u Rimu, verovatno pre leta.

Tajani je istakao da je napore u suzbijanju ilegalnih migracija potrebno dopuniti akcijama na nivou cele EU. On smatra da se pitanje migracija može rešiti ako se obezbedi stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Fajon i Tajani su se obavezali da će podržati zemlje u regionu na njihovom putu ka EU.

Oni su takođe ocenili da postoji snažan interes za jačanje ekonomske saradnje Slovenije i Italije, posebno u turizmu. U tom kontekstu, istakli su važnost uspostavljanja vazdušne veze između Ljubljane i Rima.

Ekonomska saradnja je u porastu, sa trgovinom između dve zemlje koja je prošle godine premašila 12 milijardi evra, što je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Tajani je rekao da bi dve zemlje želele da idu dalje i organizuju poslovni forum kako bi privukle slovenačke kompanije u Italiju, a italijanske u Sloveniju.

Šefa italijanske diplomatije, koji je prvi član vlade premijerke Đorđe Meloni koji je posetio Sloveniju, primili su i premijer Slovenije Robert Golob i predsednica Nataša Pirc Musar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar