Italija: Nastavljeni pregovori Pokreta pet zvezda i demokrata

RIM – Posle kratkog prekida, vladajući italijanski Pokret pet zvezda i opoziciona Demokratska partija nastavili su danas pregovore o fomiranju nove vlade, koju bi trebalo da predvodi odlazeći premijer Đuzepe Konte.

Situacija je sinoć bila problematična pošto je PD optužio lidera Pokreta pet zvezda Luiđija Di Maja da želi funkciju zamenika premijera, čemu se PD protivi.

Međutim, uprkos nastavku pregovora, napetosti je možda ponovo podgrejao zamenik lidera Andrea Orlando koji je danas poručio da bi zamenik premijera nove italijanske vlade trebalo da bude član PD-a, prenosi Rojters.

„Di Majo nije problem. Problem je to što, ako je premijer iz Pokreta pet zvezda, pošteno je da njegov zamenik bude iz PD-a“, naveo je Orlando na Tviteru.

Pokret pet zvezda saopštio je juče da neće ponovo učestvovati u pregovorima o formiranju vlade sa PD, dok se ta stranka javno ne obaveže na novu koaliciju, predvođenu Konteom.

Italijanski predsednik Serđo Matarela dao je dvema strankama rok do danas da postignu dogovor o fomiranju nove vlade.

Ukoliko to ne učine, Matarela će imenovati novu prelaznu vladu ili raspisati nove izbore.

Pokret pet zvezda i Demokratska stranka počeli su pregovore o formiranju nove vlade nakon što se prošle nedelje raspala koalicija između Pokreta pet zvezda i krajnje desničarske Lige.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar