Italija: „Plan obnove“ u parlamentu

RIM – Italijanski premijer Mario Dragi danas u donjem domu parlamenta, a sutra u Senatu, predstavlja program upotrebe 209 milijardi evra koje bi Italija, u okviru takozvanog „Plana obnove“, trebalo da dobije od Evropske unije kao pomoć za izlazak iz ekonomske krize izazvane pandemijom kovida19.

Budući da premijer ima široku, međustranačku podršku, nema bojazni da parlament neće usvojiti njegov predlog, piše agencija Ansa.

Prošle godine, 27 država članica EU saglasilo se da paketom od 750 milijardi evra kao pomoć za saniranje posledice pandemije. Da bi dobila tu pomoć, svaka zemlja mora da precizira kako će potrošiti taj novac.

„Ovo je epohalna intervencija kojom se namerava sanirati ekonomska i socijalna šteta od pandemijske krize, pomoć u rešavanju strukturnih slabosti italijanske ekonomije i usmeravanje zemlje ka ekološkoj tranziciji”, ocenio je premijer Dragi.

Međutim, u Napulju je protestovalo više od stotinu gradonačelnika sa juga zemlje jer smatraju da su zakinuti raspodelom novca za obnovu.

Ukupno 500 gradonačelnika južnih italijanskih opština podržava protest. Gradonačelnik Napulja Luiđi De Mađistris je rekao da italijanskom Jugu pripada 60 odsto od raspoložive sume za obnovu, i da nisu zadovoljni sa 40 odsto novca koliko se u zvaničnom dokumentu predlaže.

Nakon što „Plan obnove“ odobre oba doma italijanskog parlamenta, dokumenat će biti upućen u Brisel, gde treba da ga odobre Evropska komisija i Evropski savet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar