Italija planira da preseli avganistansku ambasadu u Dohu

ČERNOBIO – Italija planira da preseli svoju avganistansku ambasadu u Dohu u Kataru, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo.

Ova najava sledi ranije signale da bi zapadne zemlje i Evropska unija, koje su završile svoje misije u Kabulu, mogle da upotrebe zalivsku državu kao centar za svoje diplomatske odnose s Avganistanom, prenosi agencija Rojters.

„Danas ću se sastati sa katarskim emirom, a zatim i sa ministrom spoljnih poslova jer nam je namera da ambasadu koju smo imali u Kabulu premestimo u Dohu“, rekao je Di Majo, koji je u video pozivu iz Dohe učestvovao na konferenciji u Černobiju na jezeru Komo.

Ministar Di Majo je dodao da je Katar postao centar diplomatskih odnosa u pogledu avganistanske vlade koja se formira.

Mnoge diplomate stigle su u zalivsku državu, koja je od 2013. godine domaćin političke kancelarije talibana, a nakon što su krajem prošlog meseca evakuisali avganistansku prestonicu.

Kina, Iran, Pakistan, Rusija i Turska otvorile su svoja predstavništva u glavnom gradu Avganistana, povećavajući time njihove mogućnosti da direktno utiču na novu vladu koja je u procesu formiranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar