Italija: Renci promenio odluku, neće da ruši vladu

RIM – Nekoliko najuticajnijih italijanskh medija piše da je lider stranke “Italija Viva”, Mateo Renzi, koji zadnjih mesec dana preti raspadom vlade, nakon telefonskog razgovora sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom, odlučio da, za sada, odustane od svoje namere.

Renci je, kako piše list “Il Fato Kotiodijano”, pristao da se usvoji takozvani “Plan Obnove”, dokumenat o raspodeli 209 milijardi evra koje je Evropska unija dala Italiji za opravak od zdravstvene i ekonomske krize.

Renci jeste izjavio da se „slaže da Plan bude usvojen”, ali nije potvrdio niti opovrgao da je telefonom razgvarao sa predsednikom Republike i da je to razlog što je u roku od 24 sata promenio svoju ultimativu odluku.

Mediji pišu da se predsednik Matarela “nije mešao u političke odluke, jer to nije njegova posao”, ali da je sugerisao šta bi u ovom trenutku trebalo da bude prioritet politike.

Mateo Renci, nekadašnji premijer, lider je male stranke “Italija Viva”, koja je deo koalicione vlade sadašnjeg premijera Dzuzepe Kontea.

Rencijeva stranka je, kao i u ovome slučaju, jezičak na vagi pri odlucivanju i otuda crpi snagu za ultimatume i ucene koje je u poslednjih mesec dana Renci postavljao vladi, tražeći da se unesu izmene u način potrošnje novca iz “Plana obnove”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar