Italija: Sve više protesta protiv zatvaranja

RIM – Oko stotinu autobusa iz svih delova Italije krenulo je jutros prema Rimu, sa nezadovoljnim građanima koji imaju nameru da protestuju u glavnom gradu zbog produženog zatvaranja i nemogućnosti da rade, piše agencija Ansa.

Rimska policija je saopštila da skup nije odobren i nije jasno kako će se sve završiti, niti kako će autobusi sa demonstrantima preći regionale granice budući da je još saobraćaj između regija zabranjen kao jedna od anti-kovid mera.

Članovi koalicione vlade iz stranke “Liga” insistiraju da se dozvoli otvaranje proizvodnih aktivnosti, a predsednik partije Mateo Salvini zahteva da “do 2. juna, praznika Republike, sve bude otvoreno”.

Iz iste stranke je i ministar za turizam Masimo Garavalja koji za list “La Stampa” najavljuje pripremu turištičke sezone, najkasnije u maju i otvaranje plaža uz poštovanje svih anti-kovid mera.

“Svake sedmice zbog zatvaranja proizvodnih aktivnosti gubimo deo nacionalnog dohotka. To postaje neizdržljivo”, rekao je ministar Garavalja.

Međutim, ministar za zdravstvo Roberto Speranca za novinu “La Republika” nije potvrdio skoro otvaranje proizvodnih aktivnosti i poziva na oprez da se ne bi upropastili rezultati u borbi protiv širenja virusa koji su postignuti dosadašnjim merama.

Od danas najveći deo italijanskih regija je prešao na režim takozvane “naranđaste zone”, što znači da je mogućnost od zaraze srednje teška a i mere zabrane su sa tim usklađene.

Među četiri regije koje i dalje ostaju u zoni visokog rizika, “crvenoj”, nalazi se i Sardnija koja je jedina bila u režimu “belom” to jest normalnog stanja, ali se u poslednje dve sedmice virus kovid-19 toliko raširio, da je sada na ostrvu sve zatvoreno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar