Italija: Teško stanje u pokrajini Veneto

RIM – U Italji je u jednom danu zabeleženo gotovo dvostruko više preminulih od kovida19 u odnosu na dan ranije – 846 pacijenata je podleglo zarazi, piše agnecija Ansa.

Procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih je manji od 10 odsto, a u poslednja 24 sata je bilo 14.800 novozaraženih u Italiji.

Premijer Đuzepe Konte je rekao da vlada razmatra pooštravanje anti-kovid mera u dane praznika.

Po njegovoj oceni, do sada preduzete mere su omogućile da se drugi talas pandemije “drži pod kontrolom”, dok se podela regija prema epidemiološkoj situaciji na zone (žuta, narandzasta i crvena) pokazala kao dobar način, jer je tako izbegnuto uvođenje totalnog karantina na celoj nacionalnoj teritoriji.

I dalje zabrinjava epidemiološka situacija u severnoj pokrajini Veneto, gde je dnevno oko 3.000 novozaraženih, piše list “Il Fato kotidijano”. Veneto je bogata italijanska pokrajina sa oko 5 miliona stanovnika.

Trenutno su bolnice u toj regiji pune kovid pacijenata, lekari su pozvali kolege penzionisane doktore da pomognu, a zbog gužve izazvane stalnim dolaskom brojih kola hitne pomoći sa novim pacijentima, saobraćaj pred bolnicom u centru regije, Padovi, regiliše policija.

Predsednik Odeljenja prevencije Ministarstva za zdravstvo Đani Reza je potvrdio da je u provinciji Veneto 80 odsto raspoloživih mesta u odeljenjima intenzione nege zauzeto i da “situacija zabrinjava”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar