Italijanka inicirala odbor protiv mrznje, pa usledile pretnje

LONDON, 8. novembra (Tanug) – Italijanka Lilijana Segre (89), koja je preživela koncentracioni logor Aušvic, a prošle godine je promovisana u „doživotnu senatorku“, dobila je ovih dana policijsku zaštitu nakon što je poslednjih dana na društvenim primila na stotine pretnji.

Pretnje su, piše Bi-bi-si, usledile nakon što je Segre od italijanskog parlamenta zatražila da formira odbor za borbu protiv mržnje.

Predlog je usvojen usprkos nedostatku podrške italijanskih desničarskh stranaka.

Poslanici nacionalističke stranke Liga, koju vodi Mateo Salvini, stranke desnog centra Forza Italia i krajnje desne Braće Italije, uzdržali su se od glasanja o njenom predlogu.

Segre je zatražila da se u Italiji osnuje posebna komisija za suzbijanje svih oblika rasizma, antisemitizma, podsticanja na mržnju i nasilja na etničkoj i verskoj osnovi.

„Apelovala sam na savest svih i mislila sam da će komisija za borbu protiv mržnje biti prihvatljiva svima”, kazala je Segre nakon glasanja.

A onda su usledile pretnje, primala ih oko 200.

Neke su, navodi se, bile toliko ozbiljne da je milanski prefekt Renato Sačone održao sastanak s Odborom za bezbednost i javni red na kojem je dogovoreno da Serge dobije policijsku zaštitu.

Tako da ovu stariju gospođu pri izlasku u javnost čuvaju dva karabinjera.

U međuvremenu je milansko javno tužilaštvo saopštilo da je otvorilo istragu o mrzilačkim porukama i zatražilo pomoć italijanske antiterorističke policije.

Segre je rođena u Milanu 1930. Sa 13 godina je s ocem iz fašističke Italije pokušala da pobegne u Švajcarsku, ali nisu uspeli, pa je u januaru 1944. završila u koncentracionom logoru Aušvid.

U tom logoru su joj pobijeni otac, deda i baba.

Segre je preživela najozloglašeniji nacistički konclogor, te logor u Ravensbruku u koji je prebačena nakon Aušvica, odakle ju je oslobodila Crvena armija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar