Izabrano novo rukovodstvo SDSM, nova vlada od sredine januara

SKOPLJE – Na sednici Centralnog odbora Socijaldemokratskog saveza Severne Makedonije (SDSM) izabrano je novo rukovodstvo, a lider stranke Dimitar Kovačevski je najavio da će nova vlada biti formirana sredinom januara.

„U izboru novih potpredsednika rukovodio sam se činjenicom da tim ima iskusne ljude prepoznatljive po svom angažmanu u SDSM, ali i mlade ljude koji su u ovom periodu stekli ugled i iskustvo da obavljaju takve dužnosti“, izjavio je Kovačevski, a prenosi agencija MIA.

Najavio je i da će nova vlada biti formirana najkasnije do 18. januara 2022. godine, i da će biti orijentisana na ekonomiju i zaštitu zdravlja.

„Prvi zadatak novog rukovodstva je da formiramo novu vladu i da se snažno posvetimo sprovođenju vladinih programa i politika. Optimista sam da će nova vlada predvođena SDSM-om biti izabrana sredinom sledećeg meseca, do 18. januara“, izjavio je Kovačevski.

Kako je dodao, pred novom vladom je upravljanje energetskom krizom, ekonomskom krizom izazvanom pandemijom, kao i nastavak procesa evropskih integracija i pregovori sa susednom Bugarskom.

„Verujem da sve ove izazove možemo da prevaziđemo sa stabilnom vladom sa mandatom do 2024. godine“, poručio je Kovačevski.

Prema njegovim rečima, snažan fokus biće stavljen na privredu, na efikasnu realizaciju programa i na kapitalna ulaganja, kao i na nastavak i povećanje finansijske podrške svim građanima i preduzećima.

Odgovarajući na pitanje novinara, Kovačevski je istakao da je skupštinska većina stabilna i da može samo da raste u narednom periodu.

„Imamo stabilnu većinu u skupštini, što se vidi kroz izglasavanje budžeta. Završili smo razgovore sa svim koalicionim partnerima. Vladin program je u fazi pripreme i mi ćemo predložiti vladu u zakonskom roku po preuzimanju dužnosti“, rekao je lider SDSM-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar